• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Rekli su...

Mnogi takozvani “veliki događaji” veliki su samo zbog svoje iracionalnosti.

Stripologicon

Obljetnice

Nikolaj Vasiljevič Gogolj
Do jednostavnosti treba narasti.  Ruski pisac ukrajinskoga podrijetla, Nikolaj Vasiljevič Gogolj, rođen je u Soročincima u Ukrajini 31. ...
Isaac Asimov
„Pišem iz istog razloga zbog kojeg i dišem – da to ne činim, umro bih." Asimov je jedan od najznačajnijih ...
John Ronald Reuel Tolkien
„Nisu izgubljeni svi oni koji lutaju." Tolkien je rođen u Južnoj Africi, 3. siječnja 1892. godine. Engleski je pisac i jedan od ...
Jacob Grimm
„Ja sam Smrt i sve ljude smatram jednakim." Najstariji Grimm rođen je Hanau, gradu u pokrajini Hesse-Kassel, 4. siječnja 1785. ...
Rudyard Kipling
"Pozivom sam trgovac riječima, a riječi su, naravno, najmoćnija droga koju je čovječanstvo upoznalo." Kipling Rudyard, engleski ...
Edgar Allan Poe
„Poludio sam, uz duga razdoblja zastrašujućeg zdravog razuma." Poe je rođen 19. siječnja 1809. godine u Bostonu. Bio ...

„Zemlja ne treba nove kontinente već novog Čovjeka."

Jules Verne bio je francuski romanopisac i pjesnik, najpoznatiji po svojim avanturističkim romanima. Smatraju ga utemeljiteljem žanra znanstvene fantastike.

Rođen je u bogatoj obitelji i trebao je naslijediti oca obrazujući se za odvjetnika, ali je vrlo brzo napustio tu karijeru te započeo pisati za novine i kazalište. Njegova suradnja s izdavačem Pierre-Julesom Hetzelom dovela je do stvaranja Fantastičnih putovanja, iz kojih su nastala mnoga njegova velika djela.

Svojim radovima uvelike je utjecao na autore avangarde i nadrealizma i smatran je jednim od najvećih autora Francuske i najvećeg dijela Europe, dok je na područjima engleskog jezika najčešće smatran za autora dječjih knjiga i fikcije jer su mu knjige skraćivane i vrlo često mijenjane. Od 1979. godine, Jules Verne je drugi najprevođeniji autor u povijesti, odmah iza Agathe Christie.

Djela ovog autora poznata su mnogim generacijama, a najistaknutija su: Pet tjedana u balonu, Put u središte Zemlje, Djeca kapetana Granta, 20.000 milja pod morem, Put na Mjesec, Put oko svijeta u 80 dana, Tajanstveni otok, Škola za Robinsone itd.

Jules Verne - 20000 milja pod morem

Prema njegovim djelima snimljeno je preko 50 filmova, a posljednjih godina učestale su ekranizacije prema najpoznatijim djelima. Pored toga, veliki broj filmova pronašao je inspiraciju u njegovim djelima ili najintrigantnijim likovima tih djela pa je tako kapetan Nemo imenom ili karakterom čest gost djela popularne kulture.

Preporučio bih vam da pogledate film Put u središte Zemlje iz 1959. godine te se upoznate s tehnikama specijalnih efekata starim 60 godina. Također pogledajte i komediju iz 2004. godine naziva Put oko svijeta u 80 dana i viđenje velike knjige kroz oči Jackieja Chana, ekranizaciju koja nije naročito kvalitetna, ali je svakako prilično zabavna.

 

 

 

Ulomak iz djela 20.000 milja pod morem, u kojem kapetan Nemo objašnjava zašto ne opravdava ubijanje kitova i zašto misli da će ta stvorenja biti istrjebljenja:

— Pogledajte! — uzviknuo je Ned. — Nije to jedan kit, već njih deset... dvadeset... cijelo jato. A ja ne mogu ništa poduzeti! Ovdje stojim prikovan!
— Ali, Nede — rekao je Conseil — zašto ne zatražiš dopuštenje od kapetana da ih uloviš...
Conseil nije uspio dovršiti rečenicu, a Ned je već odjurio u unutrašnjost kako bi potražio kapetana. Nekoliko trenutaka kasnije obojica su izašla na palubu.
Kapetan Nemo dobro je pogledao jato kitova koji su bezbrižno plivali u vodi na udaljenosti od jedne milje od Nautilusa.
— To su antarktički kitovi — rekao je. — Ima tu bogatstva za cijelu flotu kitolovaca.
— Gospodine, mogu ih loviti, ako nizašto drugo, samo zbog toga da ne zaboravim svoj zanat? — upitao je Ned.
— Kakva korist od toga da ih se lovi samo radi uništavanja? — odgovorio je kapetan. — Kitovo ulje nam na brodu ne treba.
— Ipak — nastavio je Kanađanin — dali ste mi dozvolu da ulovim moronja.
— Tada se radilo o osiguravanju svježeg mesa za moju posadu. Sada bi se radilo samo o ubijanju radi ubijanja. Znam da je to povlastica osigurana za čovjeka, ali ja ne odobravam tu krvničku razonodu. Kad kitolovci, kao vi, uništavaju te bezopasne i dobre životinje, kao što su antarktički i grenlandski kitovi, Nede, to je zločin. Već ste istrijebili kitove u Baffinovom zaljevu, a jednog ćete dana istrijebiti sve te korisne životinje. Ostavite ta jadna stvorenja na miru. Imaju dovoljno prirodnih neprijatelja, kao što su ulješure, sabljarke i pilane, te im ne treba još jedan.
Možete zamisliti Kanađaninovo lice dok mu je kapetan držao lekciju. Držati prodike kitolovcu, kao što je bio Ned, bio je gubitak vremena. Ned je gledao u kapetana i vidjelo se da nije razumio na što je ovaj mislio. Ipak, kapetan je bio u pravu: barbarski pokolji i nedostatak razuma u kitolovaca istrijebit će jednog dana i posljednjeg kita s površine oceana.
Ned Land počeo je zviždati pjesmicu Yankee Doodle, stavio je ruke u džepove i okrenuo nam leđa.

jules verne kapetan nemo

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn