• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Rekli su...

Lakše je biti junak nego čestit čovjek. Junak se mora biti samo jednom, a čestit čovjek uvijek.

Luigi Pirandello

Obljetnice

Eugene Ionesco
„Ja ne poučavam, ne svjedočim, ne objašnjavam, nego nastojim objasniti samoga sebe…“  (Dnevnik) Eugene ...
Ivo Andrić
„Priča je kao čovjek za koga vrijeme nema više značenja i koji stoga ni u tuđem životu ne pridaje vremenu ni redovnu tijeku vremena neku ...

Bill Gates je jedan od osnivača i donedavni vlasnik Microsofta, koji se povukao iz upravljanja poduzećem i bavi se dobrotvornim radom te upravlja dobrotvornim fondom, koji ima na raspolaganju oko 40 milijardi dolara. Prilikom posjete jednoj srednjoj školi u Americi, održao je govor o konceptu realnosti i usporedio stvarni život i život u školi. U govoru je naveo 11 pravila.

Pravilo 1:
Život nije fer, navikni se na to.

Pravilo 2:
Svijet nije briga za tvoje samopoštovanje. Svijet te prihvaća ako postigneš nešto prije nego se počneš osjećati dobro u svojoj koži.

Pravilo 3:
Nećeš zarađivati 60.000 dolara godišnje čim izađeš iz srednje škole. Nećeš biti potpredsjednik sa službenim telefonom, sve dok to ne zaradiš.

Pravilo 4:
Ako misliš da ti je učitelj strog, čekaj dok ne dobiješ šefa.

Pravilo 5:
Pečenje hamburgera nije ti ispod časti. Tvoji preci koristili su drugu riječ za pečenje hamburgera: zvali su to prilikom.

Pravilo 6:
Ako pogriješiš, nisu tvoji roditelji krivi, ne kukaj nad svojim greškama, uči iz njih.

Pravilo 7:
Prije tvog rođenja, tvoji roditelji nisu bili dosadni kao sada. Postali su takvi zbog plaćanja tvojih računa, čišćenja tvoje odjeće i slušanja tebe kako pričaš da si cool. Stoga prije nego spasiš šume od parazita, pokušaj složiti ormar u svojoj vlastitoj sobi.

Pravilo 8:
Tvoja škola ima način za rješavanje i pobjednika i gubitnika, a život nema. U nekim školama ukinuli su negativne ocjene i daju ti bezbroj prilika da daš pravi odgovor. To nema nikakve sličnosti sa stvarnim životom.

Pravilo 9:
Život nije podijeljen u semestre. Nema slobodnog ljeta i vrlo malo zaposlenika je zainteresirano da ti pomogne da nađeš sebe. To čini u svoje slobodno vrijeme.

Pravilo 10:
Televizija nije stvarni život. U pravom životu ljudi moraju napustiti kafić i otići na posao.

Pravilo 11:
Budi ljubazan prema štreberima. Velika je mogućnost da ćeš u budućnosti raditi za nekog od njih.

Ako ovo možeš pročitati - zahvali svom učitelju.

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn