
U tjednu školskog doručka razgovarali smo i s našim glavnim kuharom, evo što nam je o sebi rekao:
Vaše najdraže jelo?
Mamina sarma
5 namirnica koje uvijek imate u kuhinji?
Uvijek ima nekakvog mesa, nekakvog povrća, tijesta, riže i krumpira.
Uzor u kuhinji vam je?
Stevo Karapandža! Gledajući njegovu emisiju „Male tajne velikih majstora kuhinje“ na TV-u zavolio sam kuhanje i odlučio da će to biti to.
Najdraži kuhinjski aparat vam je?
Konvektomat (pećnica s puno mogućnosti)
Jelo koje najviše volite pripremati u domskoj kuhinji?
Pileća prsa u umaku od gorgonzole
Da nisam kuhar bio bi?
Trener jahanja
Kada započinje radni dan kuhara u domu?
U prvoj smjeni krećemo već u 5:45 zbog djece koja idu na vježbe u bolnicu ujutro. Ako radimo drugu smjenu krećemo od 12:00 sati.
Koliko obroka dnevno pripremate?
Oko 450 obroka dnevno
Koliko vam vremena treba za pripremu školskog oborka?
Sve ovisi od jela do jela, svako jelo ima neko svoje vrijeme.
Koliko kruha i mlijeka se dnevno potroši?
To također zavisi od jela koje je taj dan, na primjer manje kruha ode na dan kad je neka tjestenina ili hamburger, a na dane kad je neko varivo, paprikaš ili gulaš ode više kruha. Ali na dnevnoj bazi se potroši od 17 – 20 kruhova. Što se mlijeka tiče potrošimo dnevno 10 litara.
Koja se hrana najbolje pojede?
Najbolje se jede piletina u bilo kojem obliku. Ali i pljeskavice i riblji štapići se isto uvijek dobro pojedu. Koja se hrana najviše baca? Iskoristite li nešto kasnije da se ne baci?
Na žalost junjetina, djeca iz nekog razloga nju najmanje jedu. Onda kobasice za koje mi je isto žao jer kupujemo najkvalitetnije kobasice na tržištu, od najboljeg mesa. Što se tiče iskorištavanja jela drugi dan to ne radimo jer ne želimo poslužiti hranu koja je već jednom termički obrađena.
Što vam je najlakše, a što najteže u poslu?
Sve ovisi o tome kako se složimo i organiziramo, nema tu ništa teško niti lagano. Sve zavisi koliko je tehnički zahtjevno jelo koje trenutno radimo i koliko vremena je potrebno za izradu tog jela.
Što bi ste poručili učenicima?
Ja ne mogu zamijeniti 156 mama, i svaka mama kuha najbolje. Na meni je da korektno ispečem, začinim i serviran obroke. Što se okusa tiče to je kod svakog drukčije i trudimo se udovoljiti što više ljudi možemo. Sav trud koji mi u kuhinji uložimo neće vrijediti ako djeca nisu usvojila naviku raznovrsne prehrane u svojim obiteljima.
S kuharom razgovarali: Luka Šarić i Stjepan Hrvaćanin
Kuhari u učeničkom domu srednje škole Pakrac