• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Rekli su...

Ljudsko srce ima nezgodnu naviku da sudbinom naziva samo ono što ga satire.

Albert Camus

Obljetnice

Eugene Ionesco
„Ja ne poučavam, ne svjedočim, ne objašnjavam, nego nastojim objasniti samoga sebe…“  (Dnevnik) Eugene ...
Ivo Andrić
„Priča je kao čovjek za koga vrijeme nema više značenja i koji stoga ni u tuđem životu ne pridaje vremenu ni redovnu tijeku vremena neku ...
dani_astronomije_ssp_1.jpg

U ponedjeljak, 16. travnja, u našoj školi održano je predavanje naslova Virtualna astronomija. Već dulji niz godina surađujemo s astronomskom udrugom Kumova slama iz Daruvara te smo dio njihove višegodišnje manifestacije Dani astronomije, koja se ove godine održava već deveti put.

U suradnji s Carnetom, Tehničkom školom iz Daruvara i astronomskim društvom Kumova slama odlučili smo održati internetsko predavanje s dva predavača. Predavačica u Tehničkoj školi bila je nastavnica Dunja Županić, a u Srednjoj školi Pakrac nastavnik Renato Ristić. Tema predavanja bila je ista kao i krovna tema ovogodišnjih Dana astronomije, a to je virtualna astronomija.

Predavvanje je bilo podijeljeno u nekoliko dijelova:

  • udaljeni teleskopi i promatračnice
  • planetariji i karte
  • internetska literatura
  • i, kao najatraktivniji dio predavanja, softver za virtualnu stvarnost.

Nakon što smo učenike upoznali s izvorima za svaki pojedini dio predavanja, prešli smo na prividnu stvarnost i putovanje svemirom pomoću jednostavnih naočala, koje koriste Google Cardboard tehnologiju kako bi korisniku omogućile ulazak u računalnu stvarnost i, primjerice, putovanje našim Sunčevim sustavom, što je neizvedivo u stvarnosti. Učenike je naročito zaintrigirao softver kojim su se mogli ubaciti u ulogu prvih astronauta koji su sletjeli na Mjesec te se njime kasnije šetali i vozili.

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn