• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Rekli su...

Sva ljubav moja usred ceste kisne. Moje je srce od sedam komada.

Augustin Tin Ujević

Obljetnice

Eugene Ionesco
„Ja ne poučavam, ne svjedočim, ne objašnjavam, nego nastojim objasniti samoga sebe…“  (Dnevnik) Eugene ...
posjet_staroj_gimnaziji_2.jpg

Učenici 3. razreda opće gimnazije iz Srednje škole Pakrac posjetili su 18. rujna zgradu stare pakračke gimnazije pod vodstvom prof. Križana. Zgrada je već 15 godina zbog starosti napuštena i u lošem je stanju.

Stara gimnazija služila je gradu Pakracu gotovo preko 250 godina. Sagrađena je oko 1740.-e i njen prvi vlasnik je bio barun Franjo Trenk i originalno je bila vojarna za glasovite Trenkove pandure. Nakon toga, oko 1760.-e zgrada je renamijenjena u bolnicu za zarazne i spolne bolesti na inicijativu grofa Antuna Jankovića. Bolnica se nalazila u Trenkovu dvorcu sve do 1898. kada je otvorena nova bolnica smještena na drugom kraju grada. Te godine zgrada postaje vjerska učiteljska škola tzv. preparandija za pravoslavne vjeroučitelje.

posjet_staroj_gimnaziji_1.jpg

1921.g. škola gubi vjerski predznak, ali ostaje i dalje učiteljska škola, kasnije postaje gimnazija i Srednjoškolski centar. 1991. tijekom Domovinskog rata zgrada je bila oštećena, ali je već iduće godine prilagođena za nastavu koja se odvijala sve do 2001. kada zgrada zatvorena zbog opasnosti od urušavanja stropa. Nastava se privremeno održavala u zgradi osnovne škole, a u rujnu 2002.g. počela se održavati u novoj školskoj zgradi u Bolničkoj ulici u kojoj se i danas održava.

Bilo bi lijepo kada bi se negdje našlo novaca za njenu obnovu pa da grad ponovo ima lijepu i funkcionalnu zgradu u svom središtu.

posjet_staroj_gimnaziji_3.jpg

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn