• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Rekli su...

Sa svakim izumirućim jezikom gasi se jedna slika čovjeka.

Octavio Paz

Obljetnice

Virginia Woolf
"Fatalno je za pisca da stalno misli na svoj spol; isto je tako fatalno živjeti prosto i jednostavno kao muškarac ili žena." ...
Eugene Ionesco
„Ja ne poučavam, ne svjedočim, ne objašnjavam, nego nastojim objasniti samoga sebe…“  (Dnevnik) Eugene ...
Nikolaj Vasiljevič Gogolj
Do jednostavnosti treba narasti.  Ruski pisac ukrajinskoga podrijetla, Nikolaj Vasiljevič Gogolj, rođen je u Soročincima u Ukrajini 31. ...
Gabriel García Márquez
Ne opiri se toliko. Najbolje stvari događaju se onda kada ih ne očekuješ. Gabriel José García Márquez kolumbijski ...
Simo Mraović
Tužna je istina, dragi čitatelji, da su sve granice izmišljene. Onda su dugotrajno zabetonirane, onim najcrvenijim što posjedujemo, ...
Vesna Parun
Od prve do šeste godine: lovila morske puževe. Od šeste do osamnaeste: pasla tuđe koze (na Parnasu). U osamnaestoj: sazrela za ...

Učenici Srednje medicinske škole Pakrac uz znakovito puštanje balona s porukama, predavanjem i druženjem s bolesnicima obilježili su Svjetski dan bolesnika u Lipiku.

Dana, 11. veljače na Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske, učenici medicinskog usmjerenja naše škole predvođeni nastavnicama zdravstvene grupe predmeta Vesnom Božić i Karolinom Perašinić pješačili su od škole sve do Lipika. 

Kako bismo osvijestili potrebu poštovanja, humanosti i pomoći svim bolesnicima, ali i ljudima u potrebi u našim su rukama bili baloni u kojima su se nalazile poticajne misli blažene majke Tereze, osobe koja je čitav svoj život posvetila bolesnicima. Jedna takva misao glasi ovako: "U ovom životu ne možemo uvijek raditi velike stvari, ali možemo raditi male stvari s puno ljubavi."

Po dolasku u Lipik pred crkvom sv. Franje Asiškog pridružila su nam se djeca iz vrtića „Kockica“ kojima smo podijelili nekoliko balona kako bi u zajedništvu s nama prenijeli poruku svim bolesnicima svijeta.

U konferencijskoj dvorani Quella dočekala nas je tajnica Palijativnog tima „LiPa“ Ljerka Pavković koja je u uvodnoj riječi istaknula skrb za bolesnike. 

Zatim nas je porukom pape Franje domaći župnik Jozo Zorić naveo na promišljanje kako današnji čovjek može iskazati milosrđe bližnjemu.

„Milosrđe nije samo oplakivati nesnosno stanje svoga bližnjega, nego milosrđe znači odvojiti dio svoga vremena da pohodiš bolesnika, gladnoga nahraniš, bolesnoga pohodiš…“, naglasio je vlč. Zorić i dodao kako nas papa Franjo podsjeća na milosrđe kao glavnu Božju odliku u odnosu prema čovjeku.

Dr. med. Goran Sarajlić u svom predavanju na temu „Karijera bolesnika – kako biti uspješan bolesnik“ u središte pozornosti stavio je upravo odnos bolesnik – zdravstveni djelatnik. 

Na kraju bogatog programa imali smo priliku porazgovarati s bolesnicima koji se trenutno liječe u prostorima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku.

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn