• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Rekli su...

Najveći neprijatelj napretka nije zabluda već tromost.

Henry Thomas Buckle

Obljetnice

Vincent van Gogh
Ribari poznaju opasnosti mora i težine oluja, ali nikada nisu te opasnosti smatrali dovoljnima da ostanu na obali. – Vincent van Gogh ...
Isaac Asimov
„Pišem iz istog razloga zbog kojeg i dišem – da to ne činim, umro bih." Asimov je jedan od najznačajnijih ...
John Ronald Reuel Tolkien
„Nisu izgubljeni svi oni koji lutaju." Tolkien je rođen u Južnoj Africi, 3. siječnja 1892. godine. Engleski je pisac i jedan od ...
Jacob Grimm
„Ja sam Smrt i sve ljude smatram jednakim." Najstariji Grimm rođen je Hanau, gradu u pokrajini Hesse-Kassel, 4. siječnja 1785. ...
Rudyard Kipling
"Pozivom sam trgovac riječima, a riječi su, naravno, najmoćnija droga koju je čovječanstvo upoznalo." Kipling Rudyard, engleski ...
Edgar Allan Poe
„Poludio sam, uz duga razdoblja zastrašujućeg zdravog razuma." Poe je rođen 19. siječnja 1809. godine u Bostonu. Bio ...

Učenici Srednje medicinske škole Pakrac uz znakovito puštanje balona s porukama, predavanjem i druženjem s bolesnicima obilježili su Svjetski dan bolesnika u Lipiku.

Dana, 11. veljače na Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske, učenici medicinskog usmjerenja naše škole predvođeni nastavnicama zdravstvene grupe predmeta Vesnom Božić i Karolinom Perašinić pješačili su od škole sve do Lipika. 

Kako bismo osvijestili potrebu poštovanja, humanosti i pomoći svim bolesnicima, ali i ljudima u potrebi u našim su rukama bili baloni u kojima su se nalazile poticajne misli blažene majke Tereze, osobe koja je čitav svoj život posvetila bolesnicima. Jedna takva misao glasi ovako: "U ovom životu ne možemo uvijek raditi velike stvari, ali možemo raditi male stvari s puno ljubavi."

Po dolasku u Lipik pred crkvom sv. Franje Asiškog pridružila su nam se djeca iz vrtića „Kockica“ kojima smo podijelili nekoliko balona kako bi u zajedništvu s nama prenijeli poruku svim bolesnicima svijeta.

U konferencijskoj dvorani Quella dočekala nas je tajnica Palijativnog tima „LiPa“ Ljerka Pavković koja je u uvodnoj riječi istaknula skrb za bolesnike. 

Zatim nas je porukom pape Franje domaći župnik Jozo Zorić naveo na promišljanje kako današnji čovjek može iskazati milosrđe bližnjemu.

„Milosrđe nije samo oplakivati nesnosno stanje svoga bližnjega, nego milosrđe znači odvojiti dio svoga vremena da pohodiš bolesnika, gladnoga nahraniš, bolesnoga pohodiš…“, naglasio je vlč. Zorić i dodao kako nas papa Franjo podsjeća na milosrđe kao glavnu Božju odliku u odnosu prema čovjeku.

Dr. med. Goran Sarajlić u svom predavanju na temu „Karijera bolesnika – kako biti uspješan bolesnik“ u središte pozornosti stavio je upravo odnos bolesnik – zdravstveni djelatnik. 

Na kraju bogatog programa imali smo priliku porazgovarati s bolesnicima koji se trenutno liječe u prostorima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku.

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn