• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Rekli su...

Argumenti koriste protiv predrasuda jednako malo kao i čokoladni keksi protiv zatvora.

Max Pallenberg

Obljetnice

Eugene Ionesco
„Ja ne poučavam, ne svjedočim, ne objašnjavam, nego nastojim objasniti samoga sebe…“  (Dnevnik) Eugene ...

Istražujući temu Jezik medija u sklopu izborne nastave iz hrvatskoga jezika, još smo se jednom suočili s neugodnom istinom - jezik medija daleko je od književnog standardnoga jezika, kao i od hrvatskoga jezika u njegovu najširem  značenju. I usmena i pisana uporaba materinskoga jezika zasićena je nepotrebnim anglizmima. Prodor engleskoga jezika u hrvatski vidljiv je na svim jezičnim razinama, najviše na leksičkoj razini jer leksički je sustav napodložniji promjenama. Okićen engleštinom, hrvatski je jezik dospio "u zagrade". Sve manje hrvatski, sve više engleski - postaje hrengleskim jezikom, kako se već uvriježilo među jezikoslovcima.

Hoće li hrvatski jezik izumrijeti, pitali su se naši učenici. Što misle neki od učenika o ovom ozbiljnom problemu, možete pročitati kliknete li na naslove: Jezik naš svagdašnji, Hoće li hrvatski jezik nestati.

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn