„Poludio sam, uz duga razdoblja zastrašujućeg zdravog razuma."

Poe je rođen 19. siječnja 1809. godine u Bostonu. Bio je pjesnik, pisac i literarni kritičar razdoblja romantizma. Smatraju ga jednim od prvih pisaca kratkih priča, rodonačelnikom detektivskog romana te autorom koji je snažno utjecao na razvoj znanstvene fantastike. Poe pripada pionirima profesionalnih književnika. Među prvim je američkim piscima koji su pokušavli živjeti samo od spisateljstva, što je rezultiralo financijski nesigurnim životom i karijerom.

edagr_allan_poe_gavran01.jpg

Razdoblje djetinjstva za Poea bilo je vrlo teško. Netom nakon Edgarova rođenja otac je napustio obitelj, a ubrzo mu je umrla majka. Njega i brata usvojila je obitelj Allanovih. Često se sukobljavao s očuhom Johnom, uglavnom zbog financijskih poteškoća u koje je dolazio, što zbog kockarskih dugova, što zbog troškova obrazovanja. Godine 1827. Poe se pod lažnim imenom prijavljuje u vojsku, a otprilike u isto vrijeme skromno započinje njegova spisateljska karijera, objavom anonimne zbirke pjesama.

Autor je velikog broja romana, kratkih priča i pjesama. Najpoznatija djela su mu Gavran, Maska crvene smrti, Crni mačak, Pad kuće Usherovih, Prerani pokop itd. Utjecaj Edgara Allana Poea na modernu umjetnost, kulturu i medije vrlo je značajan. Motivi njegovih djela nepresušno su vrelo inspiracije mnogim umjetnicima. Prema njegovim djelima nastao je velik broj slika i skulptura, snimljeno je nekoliko desetaka filmova, utjecao je na popularnu glazbu, kulturne i supkulturne pokrete itd.

edgar_alla_poe_simsons_raven.jpg

Za čitanje vam preporučujem sve što je Poe napisao, a za gledanje epizodu serije Simpsoni pod nazivom Gavran te film Gavran – smrt iz priče, snimljen 2012. godine.

 

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn