• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Rekli su...

Bolje ćete čovjeka upoznati po njegovim izgovorima, nego po njegovim govorima.

Peter Tille

Obljetnice

Eugene Ionesco
„Ja ne poučavam, ne svjedočim, ne objašnjavam, nego nastojim objasniti samoga sebe…“  (Dnevnik) Eugene ...
Ivo Andrić
„Priča je kao čovjek za koga vrijeme nema više značenja i koji stoga ni u tuđem životu ne pridaje vremenu ni redovnu tijeku vremena neku ...

"Poezija mi je dom, majka, potomstvo. Deviza mi je: ostati do kraja života, kao i sama poezija, samotno i samosvijesno bespomoćna."

Svojom prvom pjesničkom zbirkom Zore i vihori (1947.) Vesna Parun izazvala je burnu reakciju i osudu službene socrealističke kritike koja je, proglasivši njezinu poeziju preartisičnom, dekadentnom i nepodobnom, označila početak njezina života u izolaciji.  Pola je stoljeća živjela i stvarala kao slobodna umjetnica, objavivši pedesetak pjesničkih zbirki, među kojima svakako treba istaknuti ljubavni kanconijer Crna maslina (1955.), zbirke Ropstvo, Vidrama vjerna, Koralj vraćen moru, Sto soneta, Olovni golub, Salto mortale, Smijeh od smrti jači i dr. Pisala je i knjige za djecu, eseje i feljtone, epigrame, polemike, drame, a 2001. godine objavila je autobiografiju Noć za pakost (podnaslov - Moj život u 40 vreća).

Poezija je – a to se odgonetava u intimnu dosluhu s njom – u riječ prerušen nemušti govor bîtka. U grču, poput stabla masline, izrasta iz škrta okružja slijedeći zajedno s Prirodom dugačak put nimalo poetične neljudske kobi čovjekove. Put proturječan, tragičan, neslavan. I opstala je, dok su se prijestolja rušila i osiona carstva propadala – starija i od država i od naroda, od mračnih ratova i svijetlih revolucija. Stamenija od svih iluzija što ih sebi pod geslom urbane blagodati na leđa gomilamo.

Pronalazak Poezisa stariji je od povijesti. Od njega je, može biti, drevniji jedino drski pronalazak vatre. I jedno i drugo otkriće bilo je neophodno, da bi oba zajedno potvrdila na zemlji – kojoj nismo ni bili dosuđeni – uzvišeni princip Prolaznosti."

Vesna Parun, Sonet i ja: sjaj nesuglasja, 1991.

U kategoriji Odabrano pročitajte nekoliko pjesama Vesne Parun: Svjetlost pjesme, Hodočašće snu, Prava pjesma, Nismo se mogli sjetiti te ulomke iz autobiografije Noć za pakost.

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn