Govor Billa Gatesa u jednoj srednjoj školi

Bill Gates je jedan od osnivača i donedavni vlasnik Microsofta, koji se povukao iz upravljanja poduzećem i bavi se dobrotvornim radom te upravlja dobrotvornim fondom, koji ima na raspolaganju oko 40 milijardi dolara. Prilikom posjete jednoj srednjoj školi u Americi, održao je govor o konceptu realnosti i usporedio stvarni život i život u školi. U govoru je naveo 11 pravila.

Pravilo 1:
Život nije fer, navikni se na to.

Pravilo 2:
Svijet nije briga za tvoje samopoštovanje. Svijet te prihvaća ako postigneš nešto prije nego se počneš osjećati dobro u svojoj koži.

Pravilo 3:
Nećeš zarađivati 60.000 dolara godišnje čim izađeš iz srednje škole. Nećeš biti potpredsjednik sa službenim telefonom, sve dok to ne zaradiš.

Pravilo 4:
Ako misliš da ti je učitelj strog, čekaj dok ne dobiješ šefa.

Pravilo 5:
Pečenje hamburgera nije ti ispod časti. Tvoji preci koristili su drugu riječ za pečenje hamburgera: zvali su to prilikom.

Pravilo 6:
Ako pogriješiš, nisu tvoji roditelji krivi, ne kukaj nad svojim greškama, uči iz njih.

Pravilo 7:
Prije tvog rođenja, tvoji roditelji nisu bili dosadni kao sada. Postali su takvi zbog plaćanja tvojih računa, čišćenja tvoje odjeće i slušanja tebe kako pričaš da si cool. Stoga prije nego spasiš šume od parazita, pokušaj složiti ormar u svojoj vlastitoj sobi.

Pravilo 8:
Tvoja škola ima način za rješavanje i pobjednika i gubitnika, a život nema. U nekim školama ukinuli su negativne ocjene i daju ti bezbroj prilika da daš pravi odgovor. To nema nikakve sličnosti sa stvarnim životom.

Pravilo 9:
Život nije podijeljen u semestre. Nema slobodnog ljeta i vrlo malo zaposlenika je zainteresirano da ti pomogne da nađeš sebe. To čini u svoje slobodno vrijeme.

Pravilo 10:
Televizija nije stvarni život. U pravom životu ljudi moraju napustiti kafić i otići na posao.

Pravilo 11:
Budi ljubazan prema štreberima. Velika je mogućnost da ćeš u budućnosti raditi za nekog od njih.

Ako ovo možeš pročitati - zahvali svom učitelju.