• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Rekli su...

Čitanje je najbolje učenje.

Aleksandar Sergejevič Puškin

Obljetnice

Eugene Ionesco
„Ja ne poučavam, ne svjedočim, ne objašnjavam, nego nastojim objasniti samoga sebe…“  (Dnevnik) Eugene ...

DKiPZ2017.jpg

Kao i svake godine i ovog smo listopada u našem učeničkom domu obilježili Dan kruh i plodove zemlje. Tog 12. 10. od ranog jutra blagovaonicom su se širili mirisi kruha, peciva, kolača i plodova zemlje.

Učenici uvijek rado sudjeluju u pripremi i postavljanju stola punog obilja, a naravno još im je draže kada počne domjenak.

Razlog zbog kojeg posvećujemo pažnju kruhu je taj što je kruh naša svakodnevna ljudska hrana, ali je ujedno simbol blagostanja, zdravlja i dobrote. Uz njega su vezani mnogi vjerski i narodni običaji.

Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje, vežu se uz Svjetski dan hrane koji se obilježava svake godine 16. listopada, na dan osnutka Svjetske zdravstvene organizacije FAO (Food and Agriculture Organization).

Organizaciju FAO osnovali su 1945. godine Ujedinjeni narodi. Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine i obilježava se od 1980. godine zato što je hrana preduvjet za ljudski opstanak i blagostanje te temeljna ljudska potreba. 

Moto FAO-a glasi “Fiat panis”, što na latinskom jeziku znači „Neka bude kruha“.

U foto galeriji možete pogledati zašto volimo taj dan.

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn