• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Rekli su...

Bujica istine teče kroz kanale zabluda.

Rabindranath Tagore

Obljetnice

Vincent van Gogh
Ribari poznaju opasnosti mora i težine oluja, ali nikada nisu te opasnosti smatrali dovoljnima da ostanu na obali. – Vincent van Gogh ...
Italo Calvino
Iako rođen na Kubi, 15. listopada 1923. godine, Calvino je talijanski pisac. Otac mu je bio agronom iz Ligurije, a majka botaničarka sa Sardinije. ...
John Keats
Pjesnik, romantičar John Keats rođen je 31. listopada 1795. godine u Londonu, a umro je samo 25 godina kasnije, 23. veljače u Rimu od tuberkuloze. ...

Down_sindrom1.jpg

Svjetski dan osoba s Down sindromom prvi je put obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se ovom obilježavanju kroz razne događaje i aktivnosti. Tako su današnji dan nastavnici i učenici medicinskog usmjerenja Srednje škole Pakrac obilježili nošenjem rasparenih šarenih čarapa i kreativnim radionicama.

„Obilježavanjem Svjetskoga dana Down sindroma želimo upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tome potaknuti ljude na veće poštivanje prava osoba s Downovim sindromom, a ujedno time poboljšavamo kvalitetu njihova života.“, rekla je nastavnica zdravstvene grupe predmeta Ana Tidlačko, koja se također pridružila ovom događaju.

Down_sindrom2.png
Mnoge učenike pakračke srednje škole susreli smo na hodniku u šarenim čarapama, a u zdravstvenim učionicama učenici 1.C razreda s nastavnicom Nikolinom Golubović izrađivali su prigodne čarape od kolaža, kojima su kasnije uredili prostor škole. U učionici malo dalje, učenici 5.Bm razreda s nastavnicom Marijom – Elenom Požega izradili su prigodni plakat, a nakon toga, u simboličnom krugu „ljubavi“, uputili zajedničku poruku: „Ljubav ne broji kromosome“.
Podsjetimo, Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma više nego u zdrave osobe, a nastaje u trenutku začeća. Točnije na 21. paru kromosoma, umjesto dva, nalaze se tri kromosoma te je tako u cijeloj stanici ukupno 47, umjesto 46 kromosoma. Stoga se svake godine, 21. ožujka, tradicionalno prisjećamo osoba oboljelih od Down sindroma koje su inače uvijek nasmijane, dobrodušne i tople, ali im je kroz cijeli život potrebna pomoć i što bolja integracija u društvo.

Down_sindom3.png
Statistike govore da se prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa s ovim oblikom mentalnog poremećaja, koji sprječava normalni psihofizički razvoj djeteta, a nerijetko ga prate neurološke i hematološke komplikacije te poremećaji lokomotornog sustava.
Ovom plemenitom gestom, koja se već dugi niz godina obilježava u srednjoj školi, žele još jednom pokazati kako ove osobe nisu ni po čemu različite od njihovim prijatelja koji su ih se sjetili.

Down_sindrom4.png

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn