• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Obljetnice

Edgar Allan Poe
„Poludio sam, uz duga razdoblja zastrašujućeg zdravog razuma." Poe je rođen 19. siječnja 1809. godine u Bostonu. Bio ...
Italo Calvino
Iako rođen na Kubi, 15. listopada 1923. godine, Calvino je talijanski pisac. Otac mu je bio agronom iz Ligurije, a majka botaničarka sa Sardinije. ...
John Keats
Pjesnik, romantičar John Keats rođen je 31. listopada 1795. godine u Londonu, a umro je samo 25 godina kasnije, 23. veljače u Rimu od tuberkuloze. ...
Ivana Brlić-Mažuranić
Ivana Brlić Mažuranić
…..moji su listovi nastavak moje autobiografije…. (2. kolovoza 1916.) Ivana Brlić-Mažuranić (Ogulin, 18. travnja 1874. - ...
Vesna Parun
Od prve do šeste godine: lovila morske puževe. Od šeste do osamnaeste: pasla tuđe koze (na Parnasu). U osamnaestoj: sazrela za ...
Simo Mraović
Tužna je istina, dragi čitatelji, da su sve granice izmišljene. Onda su dugotrajno zabetonirane, onim najcrvenijim što posjedujemo, ...

Ovo je prijevod članka s engleskoga jezika, objavljenoga početkom travnja 2009. godine. Članak govori o holivudskim i inim zvijezdama, koje su odlučile da je znanje dovoljno vrijedno za njih i da je važno obrazovati se. O kojim se zvijezdama radi, pročitajte i pogledajte u nastavku članka.

EmmaThompsonEmma Thompson
Za početak tu je Emma Thompson. Dvaput je osvojila Oscara, i to kao najbolja glumica i kao najbolja scenaristica. Glumila je u pedesetak velikih filmskih projekata. Završila je englesku književnost na Cambridgeu.

AliciaKeysAlicia Keys
Alicia Keys je talentirana žena, koja je započela pisati pjesme s četrnaest godina. Završila je klasičnu glazbenu školu u kojoj se susretala s velikim kompozitorima kao što su Beethoven, Mozart i Chopin. Ne licem u lice s njima,  već s njihovom glazbom. U šesnaestoj je godina ispred svoje  generacije  čitala završni govor Umjetničke škole na Manhattanu.

ClaireDanesClaire Danes
Claire Danes svoju je karijeru privremeno stavila u stranu, kako bi završila studij psihologije na Yaleu. Prije toga, završila je dvojezičnu školu Le Lycée Français de Los Angeles. Ova zvijezda dolazi iz duge obiteljske loze studenata Yalea. Njen djed bio je dekan na školi umjetnosti i arhitekture. Preporuku joj je osobno napisao redatelj Oliver Stone. Iza sebe ima više od 30 filmova, a jedna od najpoznatijih uloga joj je uloga Julije, dok je Romea u istom filmu glumio Leonardo Di Caprio.

DanicaMcKellarDanica McKellar
Danica McKellar najpoznatija je po ulozi Winnie Cooper iz televizijske serije Čudesne godine. Do sad je radila na preko 50 televijzijskih i filmskih projekata. Nakon Čudesnih godina, studirala je matematiku na sveučilištu UCLA, diplomiravši summa cum laude (lat. – u slobodnom prijevodu „s najvećim počastima“). Prije diplome, s kolegama je razradila matematički teorem nazvan Chayes-McKellar-Winn teorem. Nakon završetka studija, izdala je dvije knjige: Matematika ne smrdi: Kako preživjeti matematiku u srednjoj školi, a da ne poludiš ili polomiš nokte te knjigu Poljubi moju matematiku: Pokaži algebri tko je tu šef. Kaže da je knjige napisala kako bi pokazala djevojkama da je matematika dostupna i pomalo glamurozna te da uništi stereotip o tome da matematika i znanost nisu za djevojke.

JenniferConnellyJennifer Connelly
Jennifer Connelly  već je dugo jedna od najvećih zvijezda Holivuda, kao i jedna od najcjenjenijih glumica. Glumiti je započela još u desetoj, a prvi je film snimila  u jedanaestoj godini. Usred obećavajuće karijere, odlučila se za obrazovanje. Studirala je englesku književnost na Yaleu. I sama kaže da je  mnoge noći provela u knjižnici te da nije imala bogat društveni život. Nakon dvije godine, prebacuje se na Stanford, gdje je i diplomirala. Uz fakultet, aktivno je učila i dva dodatna jezika, francuski i talijanski. Područja od posebnog interesa su joj matematika i računalni softver, kojima se bavi u slobodno vrijeme. Dobitnica je Oscara i dovoljno je utjecajna da može birati filmove u kojima će glumiti.

FamkeJanssenFamke Janssen
Famke je najpoznatija po ulozi superheroine dr. Jean Grey iz filmske trilogije X-Men. Rođena je u Nizozemskoj i u dvadesetoj se godini zbog karijere modela preselila u SAD. Govori nizozemski, engleski, njemački i francuski jezik. Studirala je pisanje i književnost na sveučilištu Kolumbija. Nakon toga, završila je ekonomiju na Amsterdamskom sveučilištu. Godine 2008. proglašena je ambasadoricom dobre volje  Ujedinjenih naroda u borbi protiv korupcije.

CindyCrawfordCindy Crawford
Cindy Crawford je model čiji je lik krasio najviše naslovnica u povijesti. Osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća, bila je među najtraženijim modelima. Bila je govornica svoje generacije u visokoj znanstvenoj školi te je prihvatila stipendiju za studij kemije.

RashidaJonesRashida Jones
Rashida Jones je i prekrasna i inteligetna. Zvijezda je filma Volim te, čovječe i televizijske serije Ured. To što je kći kompozitora Quincyja Jonesa, nije ju spriječilo da se obrazuje i da na Harvardu završi studij filozofije i religije.

KateBeckinsaleKate Beckinsale
Kate Beckinsale govori njemački, ruski, francuski i engleski jezik. U školi je dvaput osvojila nagradu za mlade pisce W. H. Smith Young Writer’s Award. Prva je bila za tri kratke priče, a druga za tri pjesme. Studirala je francuski i ruski jezik na New Collegeu pri oksfordskom sveučilištu.

JodieFosterJodie Foster
Probila se još 1976.  ulogom u Taksistu. Osvojila je dva Oscara za najbolju glumicu. Bila je govornica svoje generacije u govorničkoj školi i nakon toga se uputila na Yale. Diplomirala je književnost s najvećim počastima. Već godinama dokazuje svoju inteligenciju, držeći svoj osobni život daleko od očiju javnosti.

NataliePortmanNatalie Portman
Natalie Portman jednom je rekla da bi radije bila pametna, nego filmska zvijezda. Imala je sreću da ne mora birati. U filmu Leon, Luca Bessona prvi je put  okusila slavu. Tad joj je bilo trinaest godina. Čak i kao dječja zvijezda, uspijevala je ispunjavati školske obveze. Preskočila je premijeru filma Zvjezdani ratovi: Fantomska prijetnja, u kojem je glumila jednu od glavnih uloga, kako bi učila za završne ispite. Nakon toga primljena je na Harvard, gdje je diplomirala psihologiju. Zatim je diplomirala na sveučilištu u Jeruzalemu. Govori hebrejski, francuski, japanski, njemački i arapski jezik. Još je kao studentica u znanstvenim časopisima, u suradnji s drugim autorima, objavila dva znanstvena istraživanja. Pojavljuje se i kao lektorica kolumbijskoga sveučilišta.

 
Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn