Pismenost danas ne podrazumijeva samo sposobnost čitanja i pisanja; ona obuhvaća i sposobnost pronalaženja, razumijevanja i uporabe informacija s ciljem osobnoga napredovanja u obrazovanju, zdravlju, radu, kulturnom i društvenom životu.

Je li pismenost privilegija? Uzmemo li u obzir činjenice da je u svijetu oko 860 milijuna odraslih osoba koje ne znaju čitati i pisati te da više od 100 milijuna djece ne pohađa školu, čini se da jest. Promicanju pismenosti posvećen je 8. rujna – Međunarodni dan pismenosti.

Ideja  je rođena u Teheranu 1966. godine, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja na temu iskorjenjivanja nepismenosti, a zaživjela je već 1967. godine, kada je UNESCO 8. rujna prvi put obilježio kao Međunarodni dan pismenosti. Toga se dana na međunarodnoj razini podsjećamo važnosti pismenosti za pojedinca i društvo.

Međunarodna zajednica sudjeluje u nekoliko inicijativa koje su usmjerene promicanju pismenosti, obrazovanja i razvoja. Obrazovanje za sve (Education For All - EFA) inicijativa je koja djeluje od 1990.godine s ciljem povećanja stope pismenost do 2015. godine za 50%. UN je 2001. godine razdoblje od 2003. do 2012. proglasio Desetljećem pismenosti. Promicanju pismenosti i podizanju opće svijesti o njezinoj važnosti pridružili su se i međunarodno poznati pisci inicijativom Pisci za pismenost. Njihovi su radovi objedinjeni antologijom Abeceda nade.

Više o Međunarodnomu danu pismenosti saznajte na stranicama:

Hrvatskog čitateljskog društva -  http://www.hcd.hr

Međunarodne čitateljske udruge - http://www.reading.org/General/Conferences/InternationalLiteracyDay.aspx

UNESCO-a - http://www.unesco.org/en/literacy/advocacy/international-literacy-day/

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn