• Zgrada izvana, iznutra, knjižnica, hol...

Rekli su...

Ništa na svijetu nije tako moćno kao ideja čije je vrijeme došlo.

Victor Hugo

Obljetnice

John Keats
Pjesnik, romantičar John Keats rođen je 31. listopada 1795. godine u Londonu, a umro je samo 25 godina kasnije, 23. veljače u Rimu od tuberkuloze. ...

Od 2014. godine, na inicijativu ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Željka Jozića, održava se manifestacija Mjesec hrvatskoga jezika koja započinje 21. veljače - na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka - na dan potpisivanja Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskoga jezika. Cilj je ove manifestacije podsjetiti sve govornike hrvatskoga jezika na njegovo bogatstvo i ljepotu te ukazati na važnost njegovanja i očuvanja materinskoga jezika kao temelja identiteta, pismenosti i kulture.

Potaknuti bogatim i raznovrsnim programom Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, već smo se 2014. godine pridružili obilježavanju Mjeseca hrvatskoga jezika. Tijekom toga razdoblja jednom tjedno u školskoj se knjižnici održavao sat ili dvosat posvećen hrvatskomu jeziku uz sudjelovanje gotovo svih razreda. Prve su godine učenici čitali i prevodili pritvore iz Zoranićevih Planina, prvog hrvatskog romana, pisali glagoljicu, prikupljali školske, obiteljske i medijske frazeme, lokalizme i regionalizme, istraživali i predstavili mrežne jezične alate i tehnologije. Druga je godina bila posvećena općoj jezičnoj normi na svim njezinim razinama, a ove smo se godine odlučili povezati jezik i scenski izraz.  

Manifestaciju su danas otvorili učenici 2.c razreda pregledom povijesti razvoja hrvatskoga jezika od početaka pismenosti do početka standardizacije hrvatskoga jezika. Predstojeća događanja odvijat će se prema sljedećem rasporedu:

7. ožujka (utorak), tijekom 5. i 6. sata (11.30 - 13.05) učenici 2.b i 2.bm razreda predstavit će vrste prijenosa značenja, antroponime, toponime i frazeme, a učenici 3.d razreda održat će sintaktički prosvjed.

8. ožujka (srijeda), tijekom 4. i 5. sata (10.40 – 11.25) učenici 2.a i 3.a dramskim će tehnikama prikazati razvoj hrvatskoga jezika u 19.st. (Gajevo jezikoslovno djelovanje i rad filoloških škola).

13. ožujka (ponedjeljak), tijekom 8. sata (14.00 - 14.45) učenici 3.c razreda održat će Sintaktičku reviju posvećenu rečeničnim znakovima.

16. ožujka (četvrtak), tijekom 2. i 3. sata (8.50 - 10.25) učenici 1.b i 1.bm razreda izvest će Morfološke dramske igre.

17. ožujka (petak), tijekom 5. i 6. sata (11.30 - 13.05) učenici 1.c razreda predstavit će mrežne jezične servise. Manifestaciju ćemo zatvoriti Kvizom znanja.

Pozivamo učenike i djelatnike škole da posjete školsku knjižnicu i pridruže nam se u obilježavanju Mjeseca hrvatskoga jezika.

 

 

 

 

Prijavi na DeliciousPrijavi na DiggPrijavi na FacebookPrijavi na Google PlusPrijavi na StumbleuponPrijavi na TechnoratiPrijavi na TwitterPrijavi na LinkedIn